Afdrukken

Mind Your Heart levert maatwerk door middel van training en coaching van volwassenen met een andere manier van informatieverwerking op het werk; en daarbuiten. We gaan uit van het principe dat je pas kan veranderen als je inzicht hebt in wat het precies inhoudt, de ‘andere manier’ van informatieverwerking. Wat is ‘conceptueel denken’, wat is ‘neurodiversiteit’ en hoe werkt dat? Hoe werkt een brein met dyslexie of ADHD en wat houdt het nog meer in dan onrust ervaren, moeite hebben met filteren en niet goed zijn in lezen en/of schrijven.

De training en coaching biedt een totaalpakket, waarin alle aspecten van neurodiversiteit worden belicht en waarin je praktische handvaten en strategieën aangereikt krijgt om je werk of studie effectiever uit te kunnen voeren.
De training is maatwerk, afgestemd op jouw specifieke vragen en situatie. Aan het einde van de training heb je niet alleen inzicht in hoe je beter om kunt gaan met je valkuilen, maar ken je ook jouw specifieke kwaliteiten. Je weet hoe je deze kwaliteiten in kunt zetten in je werk of studie waardoor je beter zult presteren en optimaal uit de verf komt.

Een belangrijk resultaat zal zijn dat je leert omgaan met neurodiversiteit, dyslexie, je andere manier van informatieverwerking en met het feit dat dat onderdeel is van jou. Naast het verbeteren van de algemene communicatievaardigheden is zeker zo belangrijk dat je (h)erkent dat je een andere manier van informatieverwerking hebt, wat dat inhoudt in het dagelijks leven, wat je mogelijkheden en je talenten zijn, maar ook wat de valkuilen kunnen zijn. Met als doel dat je met meer (zelf)vertrouwen de dingen kan doen die je moet doen en wilt doen én op jouw eigen manier!

Als je de dingen meer op je eigen manier kunt doen hoef je minder je best te doen en minder op je tenen te lopen (en wanneer is het eigenlijk goed genoeg?). Als je je minder hoeft aan te passen en je minder hoeft te leven zoals anderen dat van je verlangen, kan je meer vanuit je eigen mogelijkheden en je eigen kracht handelen.

Een andere manier van informatieverwerking en dyslexie kunnen ervoor zorgen dat je soms moeite hebt met communicatie in het algemeen. Sommige mensen denken zo snel dat ze altijd meerdere stappen vooruit zijn in hun denkproces en dit kan stress opleveren, omdat je dit niet kan bijhouden als je schrijft of spreekt.  Het kan ook leiden tot het ervaren van onrust of drukte en chaos in het hoofd en het lukt dan niet altijd om orde aan te brengen. Ook kunnen problemen met de prikkelverwerking leiden tot sneller overbelast zijn, prikkelbaar worden en je moe voelen. Dit alles kan soms bijdragen aan ‘ruis op de lijn’: mensen begrijpen je niet altijd of verstaan iets anders dan jij bedoelt.

Soms kan neurodiversiteit, de andere manier van informatieverwerking en de bijbehorende ervaringen leiden tot onzekerheid en faalangst, wat tot gevolg kan hebben dat er twijfel ontstaat aan de eigen capaciteiten en/of dat je geen keuzes durft te maken.

Dit kan tot gevolg hebben dat je je gaat aanpassen en dat je je best gaat doen. Je wil het echt graag “goed” doen, en fouten maken mag niet. Hier kan je in een spagaat komen, want hoe kan je aan je eigen eisen van perfectie voldoen als je het gevoel hebt dat je het niet goed kán doen, want je hebt immers… (ADHD/ADD, dyslexie, hoogbegaafdheid, autisme of HSP!) Falen is geen optie, dus wat dan wel een optie wordt is je mond maar te houden en kiezen om dingen dan maar niet te doen, te vermijden; dit kan zelfs leiden tot uitstelgedrag of juist afraffelen.

Met andere woorden: je kan het gevoel krijgen dat dyslexie je remt. Dat aapje op je schouder, die interne criticus, zorgt dan voor negatieve feedback en zelfkritiek “ik doe het niet goed (genoeg)”.

De training bestaat gedeeltelijk uit het trainen van vaardigheden als snellezen, mind-mappen (onder andere als voorbereiding van gesprekken, geschreven teksten en presentaties), studietechnieken, presenteren en het aanleren van structuur. Opdat je sneller en duidelijker to-the-point komt, je je beter kan concentreren en makkelijker keuzes kan maken.
En, áls je weer een keer de weg kwijt bent, hoe je deze relaxt en zonder stress weer op kan pakken.

Het coachgedeelte van de training zal aandacht geven aan de interne criticus die per definitie het vrije handelen blokkeert. Als je minder last hebt van dat oordelende aapje op je schouder zal je je vrijer gaan voelen en zal je vanzelf meer in je kracht komen te staan. Dat betekent dat je makkelijker bij je eigen kwaliteiten en mogelijkheden kan komen en dat je makkelijker leert.
Wanneer je het vertrouwen in jezelf herstelt en (weer) gaat zien hoe veel talenten je hebt, wordt het makkelijker meer vanuit jezelf te handelen.

Neurodiversiteit is meer dan moeite hebben met filteren en onrust en dyslexie is meer dan een aangeboren zwakte voor talige codes, het is ook een andere manier van informatieverwerking. En als je de eigenschappen van je brein leert kennen en je je eigen gebruiksaanwijzing leert maken en volgen kom je dichter bij je eigen kracht en jouw eigen mogelijkheden en dat kost beduidend minder energie!
Het is dodelijk vermoeiend om constant te proberen te voldoen aan de wensen van een ander, zeker als je het gevoel hebt hieraan niet te kunnen voldoen.

Uiteindelijk zal het feit dat je je eigen gebruiksaanwijzing leert kennen, begrijpen en toepassen rust creëren, waardoor je ook kan leren rustiger om te gaan met stresssituaties. Het resultaat is dat je met (nog) meer plezier beter functioneert.

Inhoud training

In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

Je hebt na de training inzicht in:

Aan het einde van de training zijn de resultaten dat je:

Meer informatie?

De eerstvolgende 4-daagse trainingen Effectief voor Dyslectici in Utrecht hebben de volgende cusrsusdagen in 2021:

Je kan meer informatie ontvangen en je aanmelden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..