Volg MYH ook via:

Agenda

Mindfulness - Werk&Leven cursus

 • 8 maandagavonden in het najaar van 2021, 19.00-21.30
  data volgen spoedig

Klik hier voor meer informatie.

Effectief werken (4-daagse)

 • 21&22 okt, 28&29okt (do&vrij)
 • 2&3 dec, 9&10 dec (do&vrij)
 • 20&21 jan, 27&28 jan (do&vrij)

InCompany training mogelijk in overleg.

Klik hier voor meer informatie.

Partners

MindYourHeart heeft verschillende samenwerkings verbanden.

MO-Netwerk
Logo samenwerkingspartner

Dynamika
dynamika logo
European Brains @Work

European Brains at Work Logo RGB

Ook in 2021 organiseert MindYourHeart een officiele 8-weekse MBSR/Mindfulness training, met als thema Werk&Leven.

De trainingsavonden zijn op maandagavonden en vinden plaats in Utrecht op de Amsterdamsestraatweg. De definitieve data en locatie volgen spoedig.

Aanmelden, meer informatie:
Heb je interesse, wil je meer informatie en/of je aanmelden, dan kan je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vergoedingen MBSR:

Onder bepaalde voorwaarden wordt de MBSR training vergoed vanuit de Basisverzekering. Via de aanvullende verzekering van veel verzekeraars zijn de voorwaarden ruimer. Klik hier voor een overzicht per verzekeraar die te vinden is op de Zorgwijzer.

 

Mindfulness is het met opzet en bewust ergens je aandacht bij houden. Met je volledige aandacht zijn bij wat je aan het doen bent op dit moment. En mindfulness betekent dan dat je ook nog vriendelijk aanwezig bent in het moment. Zonder oordeel. Dat klinkt heel simpel en makkelijk, (en dat is het eigenlijk ook), maar het blijkt echter toch lastiger te zijn dan je denkt. Want we weten allemaal hoe snel we afgeleid worden. Of handelen op de automatische piloot in plaats van bewust, zoals de keer dat je je niet herinnerde een gedeelte van de weg te hebben geregeden, of waar je je autosleutels hebt gelaten of tijdens een gesprek met iemand stiekem het boodschappenlijstje doornemen in je hoofd. Er zijn legio voorbeelden te bedenken dat je niet mindful bent in de hectiek van de dag en onze aandacht elders is, of we zijn wel met onze aandacht in het hier en nu, maar niet zo vriendelijk. Mindful zijn vraagt oefening.

De 8-weekse mindfulness training is een effectieve methode voor mensen die willen leren omgaan met stress, negatieve of angstige gedachten en gevoelens, piekeren, pijn, slaapproblemen, vermoeidheid en burn-out klachten. Mindfulness wordt ook wel een mentale conditietraining genoemd. Je leert de automatische piloot uit te zetten zodat je meer in het hier en nu leeft en meer bewuste keuzes maakt. Mindfulness reikt handvatten aan voor meer balans in je leven, ook bij moeilijke en stressvolle ervaringen. Je leert je eigen patronen te herkennen en hier iets mee te doen als je wilt. Het is een combinatie van oosterse meditatietechnieken en westerse psychologische kennis en praktisch toepasbaar in het dagelijks leven.

Heb jij wel eens last van:

 • stress en het gevoel dat het te veel wordt?
 • slecht slapen of burn-out klachten?
 • dat je veel piekert, je snel zorgen maakt, vaak twijfelt en moeilijk nee kan zeggen?
 • angstige of sombere gedachten en gevoelens?
 • chronische vermoeidheid of pijn?
 • niet kunnen genieten van leuke dingen omdat je je teveel zorgen maakt?
 • het gevoel dat je vast zit en niet verder komt?

Dan is een mindfulness training misschien wat voor jou.

Wil jij ook...:

 • Bewuste keuzes maken i.p.v. vanuit de automatische piloot? Ook tijdens de dagelijkse routines zoals eten en drinken en je eigen grenzen leren kennen?
 • Leren omgaan met stress of (chronische) fysieke klachten?
 • Kunnen ontspannen en een positievere levenshouding hebben?
 • Je aandacht en concentratie beter kunnen vasthouden en je hoofd leeg kunnen maken, lekker slapen, ook tijdens drukke of verdrietige periodes?
 • Meer overzicht hebben in je leven?
 • Meer inzicht krijgen in wat je belangrijk vindt in het leven?

Wat leer je tijdens de training?

Mindfulness is een combinatie van oosterse meditatietechnieken en westerse psychologische kennis en praktisch toepasbaar in het dagelijks leven. Het leert je de automatische piloot uit te zetten zodat je meer bewust kan leven in het hier en nu. Bewust en opmerkzaam leven. Door aandachttraining kan je de spiraal van automatische gedachten over jezelf, het piekeren of de gevoelens van onrust en spanning doorbreken.  

Hoe ziet de 8-weekse MBSR  training er uit?

De MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur, gegeven door Anne Marie Preusting. Op deze avonden leer je om bewuster en zonder oordelen in het leven te staan. We werken in een groep van maximaal 8 personen. Deze dag is op een zaterdag en inclusief lunch. Je ontvangt een werkboek en geluidsbestanden, zodat je de theorie nog eens kan nalezen en thuis oefen je je geest om helderder, stabiel en veerkrachtig te worden. En ook vriendelijker en minder reactief.

Huiswerk:
Mindfulness kan je alleen leren door er dagelijks mee bezig te zijn. De training vraagt een tijdsinvestering van ongeveer 45 - 60 minuten per dag, 6 dagen per week.
Doel:
Verminderen van psychische en lichamelijke klachten, zoals stress en spanningsklachten. Beter leren ontspannen. Verbeteren van energie en zelfvertrouwen, en beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen.  

Praktische Informatie

Avondcursus: Locatie Mind Your Heart, Amsterdamsestraatweg 542, 3553 EN Utrecht

 • 8 maandagavonden in sept-nov 19.00-21.30
  23 & 30 sept
  7, 14 & 28 okt
  4, 11 & 18 nov

Interesse? 

Je kan je on-line aanmelden via het aanmeldingsformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0f 06-41038305. Na de aanmelding volgt een (telefonisch) kennismakingsgesprek. Voor de training begint heeft iedere deelnemer een (telefonisch) kennismakingsgesprek. Daarin krijg je meer informatie over de training, kan je vragen stellen en wordt in onderling overleg gekeken of de training geschikt is. 

Kosten
de kosten bedragen € 450,00 inclusief BTW voor particulieren en € 550,00 exclusief BTW wanneer je werkgever of verzekeringsmaatschappij betaalt. Dit is inclusief werkmap en audiobestanden.

Vergoedingen MBSR:
Onder bepaalde voorwaarden wordt de MBSR training vergoed vanuit de Basisverzekering. Via de aanvullende verzekering van veel verzekeraars zijn de voorwaarden ruimer. Klik hier voor een overzicht per verzekeraar die te vinden is op de Zorgwijzer.

Vergoedingen MBSR:
Onder bepaalde voorwaarden wordt de MBSR training vergoed vanuit de Basisverzekering. Via de aanvullende verzekering van veel verzekeraars zijn de voorwaarden ruimer. Klik hier voor een overzicht per verzekeraar die te vinden is op de Zorgwijzer.

Aanmelden, meer informatie:
Voor meer informatie en je aanmelden kan je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wie
Mijn naam is Anne Marie Preusting, de drijvende kracht achter Mind Your Heart Training & Coaching. Naast therapeut, coach en trainer ben ik momenteel categorie 2 Mindfulness trainer en aangesloten bij de VMBN, de beroepsvereniging voor mindfulness trainers in Nederland en België. Naast diverse opleidingen gevolgd te hebben op het gebied van training en coaching (op beide gebieden internationaal gecertificeerd), heb ik 10 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als leidinggevende en 9 jaar als docent. En als partner van mijn man en moeder van onze 3 pubers sta ik midden in het leven en weet als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn om mindfulle dagen te hebben. Wil je horen of het klikt? Bel me gerust!    
 

 

 

 

  

Mind Your Heart levert maatwerk door middel van training en coaching van volwassenen met een andere manier van informatieverwerking op het werk; en daarbuiten. We gaan uit van het principe dat je pas kan veranderen als je inzicht hebt in wat het precies inhoudt, de ‘andere manier’ van informatieverwerking. Wat is ‘conceptueel denken’, wat is ‘neurodiversiteit’ en hoe werkt dat? Hoe werkt een brein met dyslexie of ADHD en wat houdt het nog meer in dan onrust ervaren, moeite hebben met filteren en niet goed zijn in lezen en/of schrijven.

De training en coaching biedt een totaalpakket, waarin alle aspecten van neurodiversiteit worden belicht en waarin je praktische handvaten en strategieën aangereikt krijgt om je werk of studie effectiever uit te kunnen voeren.
De training is maatwerk, afgestemd op jouw specifieke vragen en situatie. Aan het einde van de training heb je niet alleen inzicht in hoe je beter om kunt gaan met je valkuilen, maar ken je ook jouw specifieke kwaliteiten. Je weet hoe je deze kwaliteiten in kunt zetten in je werk of studie waardoor je beter zult presteren en optimaal uit de verf komt.

Een belangrijk resultaat zal zijn dat je leert omgaan met neurodiversiteit, dyslexie, je andere manier van informatieverwerking en met het feit dat dat onderdeel is van jou. Naast het verbeteren van de algemene communicatievaardigheden is zeker zo belangrijk dat je (h)erkent dat je een andere manier van informatieverwerking hebt, wat dat inhoudt in het dagelijks leven, wat je mogelijkheden en je talenten zijn, maar ook wat de valkuilen kunnen zijn. Met als doel dat je met meer (zelf)vertrouwen de dingen kan doen die je moet doen en wilt doen én op jouw eigen manier!

Als je de dingen meer op je eigen manier kunt doen hoef je minder je best te doen en minder op je tenen te lopen (en wanneer is het eigenlijk goed genoeg?). Als je je minder hoeft aan te passen en je minder hoeft te leven zoals anderen dat van je verlangen, kan je meer vanuit je eigen mogelijkheden en je eigen kracht handelen.

Een andere manier van informatieverwerking en dyslexie kunnen ervoor zorgen dat je soms moeite hebt met communicatie in het algemeen. Sommige mensen denken zo snel dat ze altijd meerdere stappen vooruit zijn in hun denkproces en dit kan stress opleveren, omdat je dit niet kan bijhouden als je schrijft of spreekt.  Het kan ook leiden tot het ervaren van onrust of drukte en chaos in het hoofd en het lukt dan niet altijd om orde aan te brengen. Ook kunnen problemen met de prikkelverwerking leiden tot sneller overbelast zijn, prikkelbaar worden en je moe voelen. Dit alles kan soms bijdragen aan ‘ruis op de lijn’: mensen begrijpen je niet altijd of verstaan iets anders dan jij bedoelt.

Soms kan neurodiversiteit, de andere manier van informatieverwerking en de bijbehorende ervaringen leiden tot onzekerheid en faalangst, wat tot gevolg kan hebben dat er twijfel ontstaat aan de eigen capaciteiten en/of dat je geen keuzes durft te maken.

Dit kan tot gevolg hebben dat je je gaat aanpassen en dat je je best gaat doen. Je wil het echt graag “goed” doen, en fouten maken mag niet. Hier kan je in een spagaat komen, want hoe kan je aan je eigen eisen van perfectie voldoen als je het gevoel hebt dat je het niet goed kán doen, want je hebt immers… (ADHD/ADD, dyslexie, hoogbegaafdheid, autisme of HSP!) Falen is geen optie, dus wat dan wel een optie wordt is je mond maar te houden en kiezen om dingen dan maar niet te doen, te vermijden; dit kan zelfs leiden tot uitstelgedrag of juist afraffelen.

Met andere woorden: je kan het gevoel krijgen dat dyslexie je remt. Dat aapje op je schouder, die interne criticus, zorgt dan voor negatieve feedback en zelfkritiek “ik doe het niet goed (genoeg)”.

De training bestaat gedeeltelijk uit het trainen van vaardigheden als snellezen, mind-mappen (onder andere als voorbereiding van gesprekken, geschreven teksten en presentaties), studietechnieken, presenteren en het aanleren van structuur. Opdat je sneller en duidelijker to-the-point komt, je je beter kan concentreren en makkelijker keuzes kan maken.
En, áls je weer een keer de weg kwijt bent, hoe je deze relaxt en zonder stress weer op kan pakken.

Het coachgedeelte van de training zal aandacht geven aan de interne criticus die per definitie het vrije handelen blokkeert. Als je minder last hebt van dat oordelende aapje op je schouder zal je je vrijer gaan voelen en zal je vanzelf meer in je kracht komen te staan. Dat betekent dat je makkelijker bij je eigen kwaliteiten en mogelijkheden kan komen en dat je makkelijker leert.
Wanneer je het vertrouwen in jezelf herstelt en (weer) gaat zien hoe veel talenten je hebt, wordt het makkelijker meer vanuit jezelf te handelen.

Neurodiversiteit is meer dan moeite hebben met filteren en onrust en dyslexie is meer dan een aangeboren zwakte voor talige codes, het is ook een andere manier van informatieverwerking. En als je de eigenschappen van je brein leert kennen en je je eigen gebruiksaanwijzing leert maken en volgen kom je dichter bij je eigen kracht en jouw eigen mogelijkheden en dat kost beduidend minder energie!
Het is dodelijk vermoeiend om constant te proberen te voldoen aan de wensen van een ander, zeker als je het gevoel hebt hieraan niet te kunnen voldoen.

Uiteindelijk zal het feit dat je je eigen gebruiksaanwijzing leert kennen, begrijpen en toepassen rust creëren, waardoor je ook kan leren rustiger om te gaan met stresssituaties. Het resultaat is dat je met (nog) meer plezier beter functioneert.

Inhoud training

In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat is neurodiversiteit en hoe werkt een brein met dyslexie, ADHD/ADD, hoogbegaafdheid, autisme of HSP;
 • De gevolgen van jouw neurodiversiteit voor de dagelijkse praktijk;
 • Meervoudige intelligentietest;
 • Faalangst, overlevingsstrategieën en zelfvertrouwen;
 • Snel-leestechnieken en methodes om informatie beter te kunnen reproduceren;
 • Effectief communiceren en jezelf presenteren;
 • Ordenings- en timemanagement strategieën;
 • Resultaten van de training gericht op inzicht;
 • Stress-educatie en mindfulness.

Je hebt na de training inzicht in:

 • De invloed van je dyslexie op jouw werkzaamheden of studie;
 • Jouw manier van informatieverwerking;
 • Jouw manier van communiceren, zowel schriftelijk als mondeling;
 • De oorzaak van faalangst en weet hoe je om kunt gaan met stress;
 • De sociale en emotionele aspecten van neurodiversiteit;
 • Je valkuilen en hoe deze aan te pakken;
 • Jouw specifieke kwaliteiten en hoe je deze gericht in je werk en of studie in kan zetten;
 • Resultaten van de training gericht op vaardigheden.

Aan het einde van de training zijn de resultaten dat je:

 • • Sneller leest dan voorheen.
  • Meer informatie onthoudt en informatie sneller reproduceert dan voorheen.
  • Structuur kunt aanbrengen in (mondelingen en schriftelijke) communicatie.
  De ins en outs kent van het mind-mappen;
  Beter kunt communiceren en jezelf beter presenteert;
  Handvatten hebt om je werk of studie beter te organiseren;
  Neurodiversiteit niet langer als een obstakel ervaart;
  Je werk en/of studie met meer zelfvertrouwen uitvoert;
  Je beter kunt concentreren;
  Deze training wordt gegeven in groepen van maximaal 4 personen, inclusief lunch.

Meer informatie?

De eerstvolgende 4-daagse trainingen Effectief voor Dyslectici in Utrecht hebben de volgende cusrsusdagen in 2021:

 • 21&22 okt, 28&29okt (do&vrij)
 • 2&3 dec, 9&10 dec (do&vrij)
 • 20&21 jan, 27&28 jan (do&vrij)

Je kan meer informatie ontvangen en je aanmelden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij zien steeds vaker dat mensen er achter komen dat ze hun hele leven al gedrag vertonen waarin zij ADHD/ADD herkennen. Steeds vaker worden mensen gediagnosticeerd en krijgen te maken met instanties die ADHD/ADD vooral als een probleem zien. Als je tegen ADHD/ADD aan kijkt als een grote beperking in je mogelijkheden, dan is het niet vreemd dat je het ook zo zal ervaren. Als je het ziet als een ziekte of een stoornis dan is dat niet bepaalt een uitnodiging om actie te ondernemen. Het nodigt je eerder uit om er mee te leren leven, maar wat je wil is waarschijnlijk dat het over gaat en dat het anders wordt, toch?

Lees meer...

Contact gegevens

Foto AMP 

Anne Marie Preusting
Coach, Psycho-therapeut, Trainer

T: 06 410 38 305
E: info@mindyourheart.nl
I : www.mindyourheart.nl

 

Praktijkadres:

Gezondheidscenrum Zuilen
Amsterdamsestraatweg 542
3553EN Utrecht

Foto-Straatweg

 

Beroepsverenigingen

MindYourHeart is aangesloten bij de onderstaande beroepsverenigingen:

VMBN
Logo VMBN Cat1

Vereniging Integrale Vitaliteitskunde
Logo VIV 

ACT

Logo VIV