Afdrukken

Herken je dit?

Een briefje schrijven, het maken van een beleidsstuk, je mening helder formuleren, het geven van een presentatie of even snel een stuk lezen voor de vergadering: het kunnen grote obstakels zijn voor iemand die dyslexie heeft.

Hoewel je weet dat je je werk aankan of dat je méér kan dan eruit komt, ben je onzeker of je het wel goed doet. Je hebt het gevoel dat de ander je dom, lui of in ieder geval vreemd vindt. Misschien moet je een opleiding van je leidinggevende volgen en ben je bang dat je dit niet gaat halen. Of je bent bang dat je collega's achter je 'geheim' komen. Je stopt veel energie in het verbergen van je handicap en probeert je tekortkomingen te compenseren door werk mee naar huis te nemen of extra je best te doen op dingen die steeds fout gaan. Daardoor ben je vaak moe. Dit alles kan zelfs resulteren in een negatieve beoordeling op je werk.

Er is wat aan te doen!

Veel dyslectici komen dit soort situaties tegen. Dyslexie geeft bij de meeste volwassenen niet alleen problemen met lezen en schrijven, maar ook vaak problemen met het organiseren van hun werk, het verwoorden van een voorstel of het geven van feedback. Als je inzicht hebt in de samenhang van deze problemen met je dyslexie, kun je het accepteren en anders gaan handelen. Hierdoor neemt je onzekerheid af en kun je met meer zelfvertrouwen je werk uitoefenen.