Volg MYH ook via:

Agenda

Mindfulness - Werk&Leven cursus

 • 8 maandagavonden in het najaar van 2021, 19.00-21.30
  data volgen spoedig

Klik hier voor meer informatie.

Effectief werken (4-daagse)

 • 21&22 okt, 28&29okt (do&vrij)
 • 2&3 dec, 9&10 dec (do&vrij)
 • 20&21 jan, 27&28 jan (do&vrij)

InCompany training mogelijk in overleg.

Klik hier voor meer informatie.

Partners

MindYourHeart heeft verschillende samenwerkings verbanden.

MO-Netwerk
Logo samenwerkingspartner

Dynamika
dynamika logo
European Brains @Work

European Brains at Work Logo RGB

 • Voor wie?
 • Hoe?
 • Wat levert het me op?
 • ADHD & Werk: coaching-on-the-job

Voor wie? 

Heb je ADHD of ADD of herken je jezelf in deze symptomen. Of heb je kinderen met AD(H)D en ben je op zoek naar verandering?  Misschien heb je al lang geleden de diagnose gekregen en misschien ben je er op latere leeftijd achter gekomen. Dit kan een opluchting zijn, veel verklaren, maar hoe nu verder? 

Wat betekent dat je AD(H)D hebt? En wat heeft dat voor je ontwikkeling, je levensverhaal betekend? Hoe “doe” jij je AD(H)D? En wat heb je nodig om beter te functioneren of  “gelukkiger” in het leven te staan?

Mensen met AD(H)D herkennen zich vaak in rusteloosheid, veel denken en/of voelen, snel afgeleid zijn, slechte concentratie en impulsiviteit. Dit kan weer leiden tot een burn-out, energieverlies, gebrek aan vertrouwen of een laag zelfbeeld, verslavingsgevoeligheid, onderpresteren op school, het werk, in relaties en andere verbanden. 

Hier heel hard tegen vechten en heel hard aan werken, of  je aan te passen, brengt vaak geen verandering. De kans is zelfs groot dat je hoofd alleen maar voller wordt en je gefrustreerd en overbelast raakt. 

De reguliere zorg gaat er van uit dat ADHD en ADD een stoornis is en behandelt met medicatie en cognitieve therapie. Kortom het probleem staat centraal en hoe kan ik leren plannen en structuur en overzicht aanbrengen; hoe pas ik me aan?

Door AD(H)D als een stoornis te zien is er echter weinig uitdaging om te kijken hoe iemand zelf kan veranderen. Hoe zou het zijn als je verder zou kijken dan een ziektebeeld? Zeg maar Voorbij de AD(H)D

Wil je een erkende diagnose? Neem dan contact op met een psychiater. Mind Your Heart doet zelf geen diagnostiek.

Hoe dan wél?! 

Bij Mind Your Heart krijg je maatwerk coaching en is gericht op effectiviteit, zelfredzaamheid en blijvende verandering. Geen enkel mens is namelijk hetzelfde en zo bestaat er ook geen standaard AD(HD)-er.

De focus ligt niet zo zeer op het probleem, want focus op problemen leidt immers lang niet altijd tot een oplossing. 

Wij gaan uitzoeken hoe AD(H)D voor jou persoonlijk werkt: hoe belemmert het je in het bereiken van je doelen en hoe kan het juist vóór je gaan werken. En welk deel van je gedrag is ‘echt’ van jou en welk deel is aangeleerd, is in de loop der tijd aanpassingsgedrag geworden? Door wie of wat word jij gestuurd?

We gaan kijken specifiek naar welk deel van je communicatie aangestuurd wordt door je verstand en welk deel door je gevoel en hoe de balans is tussen hoofd, gevoel en lichaam. Hoe kan daar meer balans in gebracht worden en hoe kunnen eigen processen beïnvloed worden. 

Door de coaching leer je snel beter te functioneren met AD(H)D.

Wat kan coaching je nog meer opleveren? 

 • Meer efficiëntie
 • Makkelijker (juiste) keuzes maken  
 • Doelen bereiken (bijv. van onrust naar rust, van binding naar verbinding, van bang naar vertrouwen, prettiger functioneren op je werk, meer energie, meer zelfvertrouwen, je veilig voelen etc. etc.)
 • Wat is jóúw gebruiksaanwijzing?
 • Je goed voelen zoals je bent
 • Je plek weten en nemen
 • Acceptatie van jezelf en verantwoordelijkheid nemen
 • Een gemiddeld coaching traject bestaat niet. Net als ieder mens anders is bestaat er ook geen g
 • De vicieuze cirkel doorbreken
 • Effectiever worden met AD(H)D 
 • Meer oplossingsgericht denken en doen
 • Leren kijken naar mogelijkheden i.p.v. focussen op tekortkomingen
 • Leren hoe jij je AD(H)D doet en je eigen processen beïnvloeden
 • Ontdekken wat wél voor je werkt. En wat je belemmert
 • Wat geeft je energie, wat kost je energie, wat versterkt je, wat beperkt je?
 • Meer balans (tussen hoofd, emoties en lichaam)
 • Leren luisteren naar je lichaam

En zoals ieder mens verschillend is, zo is ook elke begeleiding anders. Standaardoplossingen bestaan niet zoals er ook geen standaard mensen bestaan.

Persoonlijke begeleiding

Als je iemand met ADHD in een kooitje stopt van regels, structuur en regelmaat waar hij zich ongelukkig voelt, waar hij absoluut niet wil zijn en waar hij zich constant moet aanpassen, dan is de kans groot dat hij zich dood vliegt tegen de tralies. Of juist wegkwijnt in een hoekje. De uitdaging is te vinden waar deze vogel wél gelukkig van wordt! En gewoon zichzelf mag en kan zijn.

Voor de één ligt de oplossing op het gebied van vaardigheden.

En voor e ander eerder op het gebied rond emoties, zelfvertrouwen en opgebouwde mentale bagage. En voor een derde gaan we aan de slag met negatieve overtuigingen. 

Of we gaan werken met spiegels, omdat je wellicht een overlevingsstrategie hebt ontwikkeld waardoor je een deel van jezelf bent kwijtgeraakt. En dat zorgt dan weer voor gevoelens van onvrede, eenzaamheid en verlangen. Verlangen om gezien te worden.

Daarom beginnen we altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek waar je kan vertellen wat maakt dat je begeleiding zoekt en we gaan samen kijken waar jouw behoefte ligt, wat je nodig hebt en hoe we dat kunnen realiseren. Dit is de voorlopige basis van het coaching traject.  

Soms kan 1 consult al voldoende inzicht geven dat dit voldoende is. Soms zijn 3 consulten voldoende. En soms is er ook wat meer tijd nodig en duurt het langer voordat een traject afgesloten wordt. Ook kan het handig zijn een workshop of training te combineren met coaching.

ADHD & Werk: coaching-on-the-job

Over het algemeen kan gezegd worden dat volwassenen met onbehandelde AD(H)D regelmatig problemen tegenkomen op het werk. Begeleiding voor de mensen met ADHD of ADD op het werk is mogelijk. Maar ook voor werkgevers en collega’s. Als je meer wil weten over de mogelijkheden van coaching-on-the-job, begeleiding, voorlichting etc  neem dan contact op via het contactformulier. 

Voor de algemene voorwaarden klik hier.

Steeds meer mensen krijgen de diagnose ADHD of ADD. En steeds meer mensen hebben niet de diagnose, maar herkennen zich in de problematiek en symptomen. En er zijn al genoeg instanties die dat vooral als een probleem zien.

Bij Mind Your Heart kijken we juist naar de mogelijkheden.

Herken jij symptomen van ADHD of ADD? Of heb je iemand in je omgeving die AHD of ADD heeft? Wil je leren effectiever om te gaan met ADHD en ADD? 

Mind Your Heart is dé plek daarvoor!

Wil je weten hoe? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Lees meer...

coaching-on-the-job, voor werknemer én werkgever

Over het algemeen kan gezegd worden dat volwassenen met onbehandelde ADHD en ADD regelmatig problemen tegenkomen op het werk. ADHD en ADD kan veel aspecten van het werk negatief beïnvloeden, zoals: communicatie, rapportage, planning en organisatie.

Enkele voorbeelden:

 • een werknemer presteert opeens niet meer goed na veranderen van de situatie op de werkvloer, bijvoorbeeld het wegbezuinigen van de administratieve ondersteuning
 • een medewerker loopt vast in zijn/haar communicatie, terwijl hij in zijn overige werkzaamheden uitstekend functioneert.
 • een werknemer bruist van de ideeën, maar kan ze niet gestructureerd weergeven en uitvoeren

Begeleiding voor mensen met ADHD of ADD op het werk is goed mogelijk. Door een persoonlijk coaching traject of coaching-on-the-job. Maar ook voor de werkgevers en collega's. Meer begrip en ondersteuning kan voorkomen dat iemand met AD(H)D onder zijn of haar kunnen presteert of zelfs vastloopt.

Negatieve spiraal

Werknemers met AD(H)D blijken vaak creatief te zijn. Bovendien hebben ze een groot doorzettingsvermogen. Vanuit het verleden hebben zij echter nogal eens een negatief zelfbeeld ontwikkeld. Bij het krijgen van kritiek kan dit negatieve zelfbeeld sterk op de voorgrond treden. Het gevolg kan zijn dat de werknemer terechtkomt in 'ja' zeggen, maar iets niet doen. Of blijven hangen in perfectionisme en het maar niet kunnen afronden. Dat kan weer leiden tot conflicten en het verkeerd interpreteren van opdrachten en gemaakte afspraken. Als dat maar vaak genoeg gebeurt, kan het uitlopen op ziekte, of erger nog: burn-out. En daar zit niemand op te wachten.

Hoe dit te voorkomen?

 • Mind Your Heart begeleidt werknemers met ADHD en ADD met een persoonlijk coaching traject.
 • Mind Your Heart informeert en adviseert leidinggevenden, loopbaanadviseurs en andere belanghebbenden over AD(H)D op het werk en de mogelijkheden die er zijn om deze werknemers te ondersteunen en te coachen.

Training-on-the-job is altijd maatwerk

Een voorbeeld kan zijn:

 • Voor de werknemer met AD(H)D : individuele begeleiding, gericht op persoonlijke vragen en problemen.
 • Training-on-the-job. Het is maatwerk, afgestemd op de specifieke situatie van de werknemer.
 • Leren werken vanuit je kwaliteiten en omgaan met conflicten.
 • Individueel eindgesprek met persoonlijk advies.
 • Leidinggevenden, loopbaanadviseurs en andere belanghebbenden verkrijgen inzicht in wat AD(H)D meer is dan gedrags- en/of emotionele problemen, problemen met communiceren, orde & timemanagement.
 • Leren wat de mogelijkheden zijn om te ondersteunen en te coachen.
 • Bespreekbaar maken van, aanpassen van regels en werkomgeving zonodig en leren op een andere manier omgaan met AD(H)D.

Doel

De kwaliteiten van de werknemer met AD(H)D onderkennen en weten hoe deze ingezet kunnen worden om beter te presteren op het werk en optimaal uit de verf te komen en de effectiviteit van de werknemer versterken.

Als je meer wil weten over de mogelijkheden van Coaching-on-the-job, begeleiding of voorlichting neem dan contact op via het contactformulier.

De kosten

Voor Coaching trajecten via werkgever of UWV, begeleiding op het werk en loopbaanbegeleiding wordt na het kennismakingsgesprek en gesprek met de werkgever doelen vastgesteld en een offerte gemaakt.

Contact gegevens

Foto AMP 

Anne Marie Preusting
Coach, Psycho-therapeut, Trainer

T: 06 410 38 305
E: info@mindyourheart.nl
I : www.mindyourheart.nl

 

Praktijkadres:

Gezondheidscenrum Zuilen
Amsterdamsestraatweg 542
3553EN Utrecht

Foto-Straatweg

 

Beroepsverenigingen

MindYourHeart is aangesloten bij de onderstaande beroepsverenigingen:

VMBN
Logo VMBN Cat1

Vereniging Integrale Vitaliteitskunde
Logo VIV 

ACT

Logo VIV